Geplaatst op

Doe meer met kruiden…

Kruiden-drogen

Want voor de gezondheid is dit veel beter dan zout door het eten te doen. Volgens het voedingscentrum hebben we maar 6 gram zout per dag nodig maar gebruikt men al snel 10 gram. 

Er zit al zout verwerkt in ons eten maar uit gewoonte wordt daar nog een potje zout gulzig gebruikt. Teveel zout heeft als nadeel dat je er een hoge bloeddruk van kunt krijgen, nieren en het hart moeten ook harder werken om dit te verwerken. Afgelopen tijd heeft ook veel in het nieuws gestaan dat diabetes zeer veel voorkomt en zou verminderd kunnen worden met een aangepaste leefstijl.

Hoe kunnen we dan zout minderen?

Je moet er misschien even aan wennen maar laat het zoutpotje eens achterwege en ook het bouillon blokje zit enorm veel zout in, wat je overigens niet zou verwachten. Net zoals in pakjes en zakjes, gebak, kant en klare producten, diepvries pizza’s, sauzen, blik en potjes.

Vervang dit simpel door keukenkruiden zoals de basis kruiden Basilicum, Oregano en Knoflookpoeder.  Bij het roerbakken en barbecueën is dit simpel en eenvoudig te gebruiken. Royaal deze basiskruiden gebruiken en je proeft een hele andere smaak.

Kruiden voor Soep, Sauzen, Pasta en Salades

Bij de bereiding van soep is peterselie of basilicum heel lekker, in sauzen dille, koriander, in salades basilicum, dille en bieslook. Heel veel informatie is ook te vinden op Google. Het is erg leuk om je daar in te verdiepen.

Uit eigen ervaring wordt het zoutpotje niet meer gebruikt en maken alleen gebruik van kruiden. Er zit al zout genoeg in ons eten zoals in brood, kaas, worst, koekjes, crackers etc.

Kruiden zelf kweken

Kruidenplantjes kan je kopen in de winkel, maar dit wordt al vrij snel slap. Dan zijn de kruidenpotjes een goed alternatief en zijn prima toepasbaar in de keuken. Maar het is natuurlijk ook leuk om je eigen kruiden te kweken. Dit is simpel en eenvoudig te doen en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.

Eenvoudig drogen

De kruiden kan je kweken in een kas, binnenshuis in een droge ruimte of buiten. Stop wat zaden in de grond en wacht tot het gaat groeien. Zoals bijvoorbeeld de basiskruiden Basilicum, Oregano en Dille, als de planten goed zijn gegroeid dan knip je ze af en laat ze 1 tot 2 weken drogen om vervolgens de blaadjes van de stelen af te ritsen. Bewaar ze in een luchtdichte zak, weckpot of leeg kruidenpotje.

Kruiden drogen gaat ook heel gemakkelijk in een voedseldroogapparaat, deze worden gebruikt voor het drogen van fruit en of groente om je eigen muesli te maken bijvoorbeeld. In een droogapparaat zijn de kruiden in een paar uur droog. De apparaten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar.

Bij KunsthaagEU zijn handige verticale tuinen te koop waar je kruiden in kunt kweken.

Niet veel ruimte nodig

Als je klein behuisd bent is het geen probleem om kruiden te kweken. Er is niet veel ruimte voor nodig en is er vast wel een plek over waar dit mogelijk is. Zelfs op een klein balkon of patio is het mogelijk.

Bovendien is het erg leuk om te doen, beter voor de gezondheid en zeer interessant voor kinderen om te zien hoe alles groeit.

Oh ja, vergeet ook niet wat te bewegen voor een goede leefstijl. 😉

Wil je beginnen met het kweken van kruiden in je eigen verticale tuin, bekijk het assortiment van de plantentassen in onze webshop